Geografie

Moldavië (officieel: Republika Moldova) is een republiek in Oost-Europa en heeft een totale oppervlakte van 33.700 km2 en is daarmee de op een na kleinste voormalige Sovjet-Republiek. Moldavië grenst in het noorden, oosten en zuiden aan de Oekraïne (939 km) en in het westen aan Roemenië (450 km). De westgrens met Roemenië wordt gevormd door de Proet-rivier, de oostgrens door de Dnjestr- rivier.

Het reliëf wordt voornamelijk bepaald door het voorkomen van trechter- of komvormige inzinkingen die ontstaan zijn door het oplossen van kalksteen (dolinen) en van meer of minder diep ingesneden rivierdalen. Het hoogst zijn de Centraal-Moldavische heuvels, de Kodren, met als hoogste top de Balanesti, 429 meter hoog. Het noorden en middendeel horen tot de bossteppezone en het zuiden tot de steppezone die geheel in cultuur is gebracht. De bossen in Midden- Moldavië, beslaan ca. 6% van de totale oppervlakte. Ongeveer 75% van de Moldavische bodem is bedekt met het zeer vruchtbare zwarte chernozem.

De belangrijkste rivieren zijn de Dnjestr en de Proet, een zijrivier van de Donau; in het zuiden reiken enkele limans (loodrecht op de kust liggende laguneachtige riviermondingen) van de Zwarte-Zeekust tot aan Moldavië. De hoofdstad van Moldavië is Kisjinev of Chisinau.

Cricova Purcari Vartely Acorex Wine Bostovan